(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Křehký jablečný závin
Potřebné ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 2 vejce, 3 lžíce vlažné vody, 2 lžíce octa, špetka soli***náplň: 400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou, 4 hrsti strouhanky, 100 g másla, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, cukr krystal dle chuti, skořice, 1 citron
Postup přípravy
Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanmi ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem a krystalovým.
Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout. Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme strouhankou, na ni jablka (do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem.
Obě nohavice (jablečného závinu, ne svoje :-)) potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20 g) a mlékem. Pečeme cca 40 min. při 160 - 170 stupních dozlatova.
Závin necháme vychladnout, teprve potom krájíme a podáváme. Nejlepší je druhý den. - Nevydrží!
Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout. Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme strouhankou, na ni jablka (do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem.
Obě nohavice (jablečného závinu, ne svoje :-)) potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20 g) a mlékem. Pečeme cca 40 min. při 160 - 170 stupních dozlatova.
Závin necháme vychladnout, teprve potom krájíme a podáváme. Nejlepší je druhý den. - Nevydrží!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mirdas
(upraveno)
10. 10. 2007, 15:21
ŠKODA ŽE TO NEJDE POSLAT K NAM DOMŮŮŮŮŮ ASI HO VEČER UDĚLÁM VIPADÁ DOBŘE
MachyA
(upraveno)
18. 9. 2007, 14:37
Napadlo mě upéct závin, protože se nám nahromadila hora jablek. Listové těsto používám pokaždé tak jdu do změny a zkusím Váš recept. a manžel štrúdl milují, tak uvidíme jak dopadne. Přeci jen ke je fajn něco dobrého zakousnout Dám vědět, jak jsem dopadla!
madda
(upraveno)
18. 9. 2007, 21:16
@MachyA
Dobrý večer Alčo, věřím, že jste si pochutnali.
MachyA
(upraveno)
20. 9. 2007, 12:47
@madda
Pochutnali a nejen my, chutnal i návštěvě a určitě to není naposledy, co jsem ho pekla! Byl opravdu výbornej a druhý den je uleženější a chutná lépe! Ještě mi poslední kousek zbyl a jdu si ho dát ke Těsto se krásně zpracovalo, vůbec nelepilo a při válení se netrhalo, doporučuji i ostatním!! Díky, Alena
cicmoši
(upraveno)
1. 8. 2007, 20:18
perfektná, úplne jednoduchá, chuťovo vynikajúca..... v nastávujucej jablkovej szóne určite hojne využijem a aj na vianoce, je lepšia jak štrúdla s kysnutého cesta - je taká jemnejšia........... všetci blahom mlaskáme.......
madda
(upraveno)
3. 8. 2007, 21:54
@cicmoši
Katuško, moc díky za pochvalu. Taky už jiný nepeču. Ta práce stojí fakt za to.